TÉRKÉP FÓRUM APRÓHIRDETÉS CÉGTÁR
KEZDŐLAP   
Rum főoldala
Kistérségi Társulás


BEMUTATKOZÁS   
Köszöntő
Falutörténet
Látnivalók
Elhelyezkedés
Híres szülöttek
Civil szervezetek


E-ÖNKORMÁNYZAT   
Alapadatok
Képviselő-testület
Bizottságok
Meghívó, előterjesztés
Rendeletek
Határozatok
Önk. szerződések
Hivatal felépítése
Ügytípusok
Hatósági nyilvántartások


INTÉZMÉNYEK   
Óvoda
Iskola
Művelődési ház
Könyvtár
Orvosi rendelés


GAZDASÁG   
Helyi adó
Infrastruktúra
Beruházások
Vállalkozások
Pályázatok
Pénzintézetek
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósult meg


Falutörténet


1965-ben a Rába áradása okozott nagy riadalmat, mivel a Rum és Kám közti útszakaszon híd is omlott össze. Az árvizet figyelők közül több rumi polgár a híd kámi oldalán rekedt és csak kerülővel tudtak hazajönni lakóhelyükre.
1966. októberében egyesült a Rum-Zsennye Községi Tanács a Gutatőttősi Községi Tanáccsal Rum Községi Közös Tanács néven, Rum székhellyel. Ettől kezdve lett Rum a székhelyközség, míg a másik két település társközségi kategóriába nyert besorolást. Az 50-es évektől kezdve a Rum-kastélyban, Széchenyi Móric volt kastélyában értelmi fogyatékos gyermekeket nevelnek, ahol jelenleg mintegy 76 helyi és környező községbeli polgár tud munkát végezni. Az ingatlan a megyei önkormányzat tulajdonában van. 1969-ben épült fel a községben az új tűzoltó szertár.. Ugyancsak ebben az évben épült fel a már említett művelődési ház is.

1968-ban az általános iskolában 8 tanteremben 11 nevelő 230 tanulót oktatott. A könyvtári kötetek száma ekkor 2519 volt. A községben 308-an rádiót, 58-an tv-t fizettek elő. A kiskereskedelmi boltok száma 5, vendéglő 3, italbolt 1. A magánkisiparosok száma 14, ebből asztalos 2, borbély-fodrász 2, kőműves 1, szabó 2, kovács, lakatos 2. A község vezetékes ivóvízhálózatának kiépítése 1969-ben kezdődött meg, és ünnepélyes avatására 1971. május 14-én került sor.

A 60-as évek nagy hibájának tekinthető, hogy a tsz. major mögött a Rábán átívelő un. függőhíd nem került megmentésre; felújítására nem volt pénzügyi fedezet; ezért lebontották. A község egyik szép emléke semmisült meg ezzel. Az 1970-ben kialakított üdülőterületen a következő évben megkezdődtek a telekértékesítések .

Az 1974-es év nagyon rossz hatással volt a község jövője szempontjából. Május 25-én megszűnt a Szombathely-Rum vasútvonal.

Új óvoda avatására 1975. május 1-jén került sor. (Az épület a 90-es években került bővítésre.) A tűzoltó-egyesületek (Rum, Zsennye és Rábatöttös) 1975-ben egyesültek Rum Községi Önkéntes Tűzoltó Egyesület név alatt. Ugyancsak ebben az évben kezdte meg munkáját 2 csoporttal az iskolanapközi. Az iskola tanulóinak létszáma Rumban 172 volt, míg a gutatőttősi tagiskolában 17. Az új óvodába 62 gyermek járt, a vezető óvónői feladatokat Németh Jánosné látta el, aki 1995-ben ment nyugdíjba.

1977. január 1-jén a Rum és Vidéke ÁFÉSZ egyesült több kisebb szövetkezettel Szombathely és Vidéke ÁFÉSZ név alatt, központja Szombathely lett. Február 12-én a termelőszövetkezet elnöke a nyugdíjba vonult Sőre Antal helyett Németh Zoltán lett. Sikeres volt ez az év a kulturális rendezvények terén is, mivel a Nagykórusok Fesztiválján a serleget a Móricz Iván karnagy vezényelte rumi kórus nyerte el.

1978-ban az általános iskolai tanulókból álló nagypályás labdarúgócsapat - Németh János testnevelő tanár irányításával - az Úttörőolimpia országos döntőjébe került és nagy csata után a második helyezést érte el.

  1     2     3     4     5     6     7     8    9     10     11     12     13  


oldal nyomtatása
Nyomtatás
küldje el az oldalt emailben
Küldje el az oldalt emailben
TELEPÜLÉSEK   


HÍREK, FELHÍVÁSOK   
Aktuális
Archívum


AKTUÁLIS   
Programajánló
Újság


KERESŐ   

GASZTRONÓMIA   
Étterem
Cukrászda
Söröző, borozó


SZÁLLÁS   
Magánszállás


GALÉRIA   
Képgaléria és képeslapküldés


VENDÉGKÖNYV   
Írás
Olvasás 
Látogatók száma:  450958 Impresszum Oldaltérkép E-mail