TÉRKÉP FÓRUM APRÓHIRDETÉS CÉGTÁR
KEZDŐLAP   
Rum főoldala
Kistérségi Társulás


BEMUTATKOZÁS   
Köszöntő
Falutörténet
Látnivalók
Elhelyezkedés
Híres szülöttek
Civil szervezetek


E-ÖNKORMÁNYZAT   
Alapadatok
Képviselő-testület
Bizottságok
Meghívó, előterjesztés
Rendeletek
Határozatok
Önk. szerződések
Hivatal felépítése
Ügytípusok
Hatósági nyilvántartások


INTÉZMÉNYEK   
Óvoda
Iskola
Művelődési ház
Könyvtár
Orvosi rendelés


GAZDASÁG   
Helyi adó
Infrastruktúra
Beruházások
Vállalkozások
Pályázatok
Pénzintézetek
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósult meg


Falutörténet


Az 1857. évi népszámlálás szerint a mezőváros lakosságának létszáma 645 fő volt, míg az épületek száma 68.

1875-ben már körjegyzőségi székhely volt Rum.1888-ban megalakult a község tűzoltó egylete (egyesülete). 1869-ben óriási tűzvész pusztított a faluban, szinte az egész leégett. 1882. november 3-án a templom mellől a régi temetőbe (Béke utca) szállították át a vezérkeresztet.

1892-ben újságcikk említi meg, hogy Rum községben engedélyezett gyógyszertár kezdte meg működését. Ugyanebben az évben olvasókör is alakult a községben.

1894-ben megszűntek a hídvámok, így Rum is elesett ettől a bevételi forrástól. Ebben az évben épült fel a falu új iskolája. 1894-ben megindult a vasúti közlekedés a Szombathely-Rum vasútvonalon. Még ebben az évben új hetivásár nyílt Rumban.

1897-ben Rumban 95 ház volt. A lakosság létszáma 932 fő, vallásuk római katolikus, ág. evangélikus, és ev. református. Kegyura gróf Széchenyi Imre. A Magyarország Vármegyéi és Városai sorozat Vasvármegye 1898-évi kiadásának 1989. évi hasonmás kiadása a 92 oldalán a község történetéről a következőket jegyzi meg. "Itt volt a Rumy család ősi várkastélya, melynek egy kis része - de teljesen átalakítva - még fennáll éspedig az a rész, melyben a tömlöcök voltak. Az elpusztult vár romjait a Rába parti viziépítkezések során használták fel." 1897-ben előmunkálatok történtek a Rum-Türje valamint a Rum-Sárvár-Sopronlövői vasútvonalakra.

Az 1910. évi választások során Varga Gábor, Rum szülötte lett a rumi választókerület országgyűlési képviselője.
Az 1910. évi népszámlálás adatai szerint a községben a lakosság létszáma 1315 fő volt, míg a lakóházak száma 176.
Az első világháború évei nem hagyták nyomtalanul a községet sem. A háborúba bevonult katonák száma 181 volt, sajnos közülük 41-en nem látták viszont szülőföldjüket, hősi halált haltak a Hazáért. A háború ezen áldozatai 6 hadiözvegyet és 12 árvát hagytak hátra. 1923. október 26-án leplezték le az I. világháború áldozatainak, hőseinek emlékművét, az 1881-ben Rumban született Rumi Rajki István szobrászművész alkotását. A szobor jelenleg is az eredeti helyén áll. (1991-ben restaurálták.)

1925-ben Rum székhellyel hoztak létre egy új körorvosi körzetet. Ezzel ezen időponttól állami körorvos működött a községben.

1928. október 28-án került sor a Szent László templom felújítás utáni szentelésére. A templom szentelését Huszár Mihály sárvári apát, a kerület országgyűlési képviselője végezte. A festési munkálatokat Gyöngyössy Vince rumi festőmesterrel készíttették el.

  1     2     3     4     5     6    7     8     9     10     11     12     13  


oldal nyomtatása
Nyomtatás
küldje el az oldalt emailben
Küldje el az oldalt emailben
TELEPÜLÉSEK   


HÍREK, FELHÍVÁSOK   
Aktuális
Archívum


AKTUÁLIS   
Programajánló
Újság


KERESŐ   

GASZTRONÓMIA   
Étterem
Cukrászda
Söröző, borozó


SZÁLLÁS   
Magánszállás


GALÉRIA   
Képgaléria és képeslapküldés


VENDÉGKÖNYV   
Írás
Olvasás 
Látogatók száma:  450958 Impresszum Oldaltérkép E-mail