TÉRKÉP FÓRUM APRÓHIRDETÉS CÉGTÁR
KEZDŐLAP   
Rum főoldala
Kistérségi Társulás


BEMUTATKOZÁS   
Köszöntő
Falutörténet
Látnivalók
Elhelyezkedés
Híres szülöttek
Civil szervezetek


E-ÖNKORMÁNYZAT   
Alapadatok
Képviselő-testület
Bizottságok
Meghívó, előterjesztés
Rendeletek
Határozatok
Önk. szerződések
Hivatal felépítése
Ügytípusok
Hatósági nyilvántartások


INTÉZMÉNYEK   
Óvoda
Iskola
Művelődési ház
Könyvtár
Orvosi rendelés


GAZDASÁG   
Helyi adó
Infrastruktúra
Beruházások
Vállalkozások
Pályázatok
Pénzintézetek
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósult meg


Falutörténet


Ugyancsak az 1594-es adatok utalnak arra, hogy a Rábán átkelőhely Hídvég és Rum volt. A két helység között 3-4 olyan területet jelöltek, ahol őrségre volt szükség. Batthyány Ferenc terve szerint a törökök elleni védekezés érdekében Rum megerősítésére 25 lovas és 50 gyalogos katonát kellett biztosítani. Ez a létszám a várvédelmen kívül a híd védelmét is elláthatta. Nagy a valószínűsége annak, hogy Batthyány Ferenc ezen elképzelése megvalósult, mivel 1600-ban Rumy Mihály felszólalt az ellen, hogy ahol magyar katonaság telel, ott ne kényszerüljenek vallon katonaságot tartani.

Rumy Mihály 1618. évi tiltakozásából kiderül, hogy a rumi kastélyhoz falu tartozott, amit ő apai jogon örökölt, de ennek erdőit, rétjeit a Balosay, (Balozsa) Kopách,(Kopács) Kys Senye (Kis-Zsennye) és Theötheös (Töttös) possessiok lakói elfoglalták. Rumban 1598-ban 42 lakott ház volt, míg 1610-ben csupán 33, és 12 volt üres.

1628-ban Rumy Mihály özvegye és Rumy György megosztoztak a kastélyon. Az osztálylevél - melyet ekkor állítottak ki - részletes leírást ad az épületről és tartozékairól. Rumy György tulajdona lett a kastély felső része (emelete), alsó részén a boltozott szoba, a mellette való pincével, amit lisztes háznak hívtak; a kis kapunál lévő istálló és az a bástya, amely a malom felé esett, s amelynek alsó részén sütőház volt; a majornál lévő sáncoló ház udvarral, elhagyott istállókkal és pajtával együtt. Rumy Mihályné tulajdonában maradt a kastély földszinti része az ott lévő szobákkal, az öreg pince, a kapu előtt lévő két istálló, a pajta felőli bástya az istállók végében; a kastély előtti majorház udvarával, kertjével és a Rábáig dűlő földekkel együtt, hogy ott kertes pajtát állíthasson fel; a felső major gyümölcsöse. Közös tulajdonban maradt a kastély kapuja, grádicsa és az alatta lévő tömlöc, a külső kapuköz, a kapu előtti híd, az udvar és a kút. Ezek gondozása, a porkoláb tartása és a kastély tatarozása közös teher maradt. A harmadik bástya, amely ekkor romos volt, szintén közös tulajdonban maradt, alkalmas időben elégetésre szánták. A kastélyban lévő tarack és szakállas puskák közösek voltak. A rumi, balosai, kopácsi, töttösi birtokrészeket két részre osztották. Amikor 1663-ban a török a Rábáig tört előre, Rum hadászatilag is kiemelt helység lett. Ezt az itt lévő híd, annak védelme indokolta. Éppen ezért irányította Rumhoz a megyei nemességet Batthyány Kristóf. 1684-ben ugyancsak Rum térségében gyülekezett a nemesség. Ezen csapatösszevonásnak a fővezére Salamon Zsigmond volt.

1697-ben a régi Szent László-templom romosodó állapotban volt. Tornyát kőből építették, de a templomtető zsindelye beázott. Emiatt a boltozott templom bedőléssel fenyegetett. Az egész épület renoválásra szorult. Felszerelését Rumy Farkas özvegye Németújvárba vitte, és ezért az utóbbi időben kellett a templomba új felszerelést beszerezni. A plébániaház egészen kis épület volt a Rába mellett. Az 1600-as évek végén licenciátus működött a községben, de ő is nehezen élt meg. A Rákóczi szabadságharchoz kapcsolódó esemény volt, mikor Bezerédj Imre 1707. szeptember 14-e és október 2-a közti időben Rumnál átkelt a Rábán és Kőszeg felé tört.

  1     2     3     4    5     6     7     8     9     10     11     12     13  


oldal nyomtatása
Nyomtatás
küldje el az oldalt emailben
Küldje el az oldalt emailben
TELEPÜLÉSEK   


HÍREK, FELHÍVÁSOK   
Aktuális
Archívum


AKTUÁLIS   
Programajánló
Újság


KERESŐ   

GASZTRONÓMIA   
Étterem
Cukrászda
Söröző, borozó


SZÁLLÁS   
Magánszállás


GALÉRIA   
Képgaléria és képeslapküldés


VENDÉGKÖNYV   
Írás
Olvasás 
Látogatók száma:  450958 Impresszum Oldaltérkép E-mail