TÉRKÉP FÓRUM APRÓHIRDETÉS CÉGTÁR
KEZDŐLAP   
Rum főoldala
Kistérségi Társulás


BEMUTATKOZÁS   
Köszöntő
Falutörténet
Látnivalók
Elhelyezkedés
Híres szülöttek
Civil szervezetek


E-ÖNKORMÁNYZAT   
Alapadatok
Képviselő-testület
Bizottságok
Meghívó, előterjesztés
Rendeletek
Határozatok
Önk. szerződések
Hivatal felépítése
Ügytípusok
Hatósági nyilvántartások


INTÉZMÉNYEK   
Óvoda
Iskola
Művelődési ház
Könyvtár
Orvosi rendelés


GAZDASÁG   
Helyi adó
Infrastruktúra
Beruházások
Vállalkozások
Pályázatok
Pénzintézetek
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósult meg


Falutörténet


A templom feltárása folytatódott 1995-ben is. A teljes belső festés és a felújítás megtörtént az önkormányzat és a helyi szakemberek társadalmi munkája nyomán. A templom külső részén a régészeti feltárás folytatódott. A déli falon korai ablakok, ajtóhely került feltárásra, amelyek jól mutatják a templom építésének korszakait. A falazaton több helyen is előkerült az eredeti festés nyoma, mintázata. Az északi oldalon a kápolna vagy sekrestye feltárása is megtörtént. Annak alapjai már korábban is ismertek voltak. Tisztázódott az is, hogy ezen épületrész alatt nem volt temetkezési hely, kripta. A templom belső feltárási munkálatai során láthatóvá vált a toronyhoz való feljáratnál - egy a falba épített - római kori kő (feltehetően sírkő) is. A feltárási munkákat a szombathelyi múzeumból Hajmási Erika régész irányította.

Október 17-én éjszaka sajnálatos esemény színhelye volt a község. Egy elmebeteg embert a kommandósok agyonlőttek, mert gázpalackok felrobbantásával fenyegetőzött. Az esetnek óriási visszhangja volt, még a parlamentben is foglalkoztak e témával. Az állampolgári jogok biztosa is vizsgálatot tartott. Az írott sajtóban, a televízióban és a rádióban nagyon sok riport, vélemény kapott nyilvánosságot az üggyel kapcsolatban.

Ebben az évben ünnepelte a Női Kar fennállásának 10 éves jubileumát, és nagy sikerű hangversenyt is adott ebből az alkalomból.

Az 1996-os év kiemelkedő jelentőségű volt Rum község életében. Ebben az évben ünnepelte a község a fennállásának 750. évfordulóját.

A községi rendezvények közül kiemelkedtek a IV. Béla parkban történt események. Itt emlékoszlop került felállításra, melyet Kiss Sándor Zsennyén élő szobrászművész készített társadalmi munkában. E munkáját az önkormányzat jutalommal ismerte el az emlékoszlopnál tartott ünnepségen. Az ünnepség reggelén Rum lakóit a Neustadtl-ból érkezett fúvószenekar ébresztette. A zenekar közreműködött az emlékoszlop felállításánál is, majd a délutáni kultúrműsorban is ízelítőt adtak zenei tudásukból. A délutáni rendezvényen is közreműködött a Női Kar, valamint egy szlovén tánckar is szerepelt.A Vas Megyei Közgyűlés az évforduló alkalmával Rum község részére megyeszászlót adományozott, melyet dr. Pusztai Gyula a közgyűlés elnöke adott át Németh László polgármester részére. Az ünnepségen "Rum Községért" kitüntetést kapott: dr. Pusztai Gyula a megyei közgyűlés elnöke, valamint Hermann Sileitsch Neustadtl község polgármestere. Németh László polgármestert Neustadtl község arany kitűzővel díjazta a két község közti barátság kialakításában végzett munkájáért. A IV. Béla emlékoszlopot dr. Pusztai Gyula avatta és Major István plébános szentelte fel.
Október 26-án felavatásra került a tekepálya, melynek épületét az önkormányzat építtette és karbantartó-kommunális brigádja vitelezte ki, míg a berendezést egy magánvállalkozó szereltette be.

A volt pedagógus lakásban (plébánia melletti Arany János utcai épület) 1996-ban megkezdte működését a Karitász helyi szervezete.

1997-ben a templomnál felújítási munkák kezdődtek. A felújítás során a teljes külső vakolatjavításra került sor, víztaszító anyag felhasználásával. A tetőzeten a cserépjavítás, új toronykereszt, villámhárító is kiépítésre került. A koroknak megfelelően eltérő színezésekkel kellett a külső vakolatot elkészíteni és a műemléki feltárás során előkerült régi ablaknyílásokat, ajtónyílásokat is be kellett mutatni. A rossz kerítés helyett újat építettek. A munkálatokhoz jelentős pénzügyi segítséget nyújtott az önkormányzat. Dr. Horváth Ferencet választotta meg a szövetkezet új elnökének.

Az önkéntes tűzoltók Ausztriában vendégeskedtek, a Neustadtl-hoz tartozó Nabegg tűzoltóinak rendezvényén vettek részt.

A tűzoltó-egyesület tagsága úgy döntött, hogy Rábatöttös külön egyesületet alakít. A szétválás után az eddigi Rum Községi Önkéntes Tűzoltó Egyesület helyett: Rum-Zsennye Községek Önkéntes Tűzoltó Egyesülete, illetve Rábatöttös Község Önkéntes Tűzoltó Egyesülete alakult. A rumi egyesületnél az egyesületi elnök Németh János lett, míg a parancsnok Sulyok Tihamér.

Szeptember 1-től 1 éves időtartamra (1999. augusztus 31-ig) Móricz Ivánnét bízták meg az önkormányzatok az ÁMK igazgatói feladatainak ellátásával. A helyettes Rozmann Andrásné lett.

  1     2     3     4     5     6     7     8     9     10     11    12     13  


oldal nyomtatása
Nyomtatás
küldje el az oldalt emailben
Küldje el az oldalt emailben
TELEPÜLÉSEK   


HÍREK, FELHÍVÁSOK   
Aktuális
Archívum


AKTUÁLIS   
Programajánló
Újság


KERESŐ   

GASZTRONÓMIA   
Étterem
Cukrászda
Söröző, borozó


SZÁLLÁS   
Magánszállás


GALÉRIA   
Képgaléria és képeslapküldés


VENDÉGKÖNYV   
Írás
Olvasás 
Látogatók száma:  450958 Impresszum Oldaltérkép E-mail