TÉRKÉP FÓRUM APRÓHIRDETÉS CÉGTÁR
KEZDŐLAP   
Rum főoldala
Kistérségi Társulás


BEMUTATKOZÁS   
Köszöntő
Falutörténet
Látnivalók
Elhelyezkedés
Híres szülöttek
Civil szervezetek


E-ÖNKORMÁNYZAT   
Alapadatok
Képviselő-testület
Bizottságok
Meghívó, előterjesztés
Rendeletek
Határozatok
Önk. szerződések
Hivatal felépítése
Ügytípusok
Hatósági nyilvántartások


INTÉZMÉNYEK   
Óvoda
Iskola
Művelődési ház
Könyvtár
Orvosi rendelés


GAZDASÁG   
Helyi adó
Infrastruktúra
Beruházások
Vállalkozások
Pályázatok
Pénzintézetek
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósult meg


Falutörténet


Április végén gyilkosság történt a faluban. A lakosság nagy értetlenséggel fogadta, hogy egy fiatalember az édesapját több késszúrással meggyilkolta. A gyilkosság előtt elpusztította a saját németjuhász kutyáját is. Az ügy a környéken nagy riadalmat keltett. 1991. július 15-étől dr. Bajna Judit lett a körzet fogorvosa.

Június 14-én fogadta el a képviselő-testület az előzőleg falugyűlésen a lakosság által kiválasztott címert, majd megalkotta az erről és a község zászlajáról szóló rendeletét. A községi önkormányzat felvette a kapcsolatot az Alsó-Ausztriában lévő Neustadtl an der Donau településsel.

Az egyházközség a volt pedagógus szolgálati lakást visszaigényelte közösségi épület céljára. Ezt a képviselő-testület ingyenesen visszajuttatta az egyház részére. Az épületben ezt követően komoly belső átalakítással, önkormányzati segítséggel és a helyi fiatalok, szakemberek társadalmi munkájával szép helyiségeket alakítottak ki. Ebben az évben mintegy 100 új telefon beszerelésére kerülhetett sor a községben önerős fejlesztés következtében. A lakosok 31 ezer forinttal járultak hozzá a fejlesztéshez, az önkormányzat is támogatást nyújtott a beruházás megvalósításához.

A földterületek árverési előkészítése, a földek alapokba helyezése érdekében érdekegyeztető fórumot választottak. A fórum tagjai: Papp József Máté, Beni Ferenc, Németh István (Zrínyi Miklós utca), Móricz Iván, Tóth Péter, Pásti József és Horváth József (Petőfi Sándor utca). Augusztus 23-án volt az óvodai konyha ünnepélyes avatása, amelyen Neustadtl-ból is nagy létszámú küldöttség vett részt.

A nyár folyamán megalakult a községi Földrendező Bizottság, amelynek tagjai: Varga Antalné, Tóth Péter, Koós Tibor, Varga István (Budapest), Pásti József és Busi Zoltánné. Az önkormányzatot Horváth Antal alpolgármester képviselte. Ebben az évben telepedett le a községben a NIM-FA Kft., és kezdte meg a TÜZÉP - telepének kialakítását.

Novemberben a képviselő-testület rendeletet fogadott el a "Rum Községért" kitüntetésről és "Rum Község Díszpolgára" cím adományozásáról.

Júniusban a képviselő-testület vállalta, hogy Rumi Rajki István szobrászművész hamvainak Budapestről történő hazaszállításának költségeit fedezi. Újratemetése az új temető díszparcellájában még ebben az évben megtörtént.

A korábbi években előkészítés alatt álló gázépítésről a lakosság falugyűlésen nyilatkozott. Rövid időn belül 284 háztartásból írták alá a gáz igénylését.

A Speidel Hungária Kft. felépítette a községben új varrodáját, ahol a korábbiakhoz képest sokkal jobb munkakörülmények közé kerültek az ott dolgozó lányok és asszonyok. Június 4-én a képviselő-testület küldöttsége Neustadtl-ban járt az ottani faluház avatásán. Ezen alkalommal aláírták a két község közti testvérfalu megállapodást. A választások alkalmával Németh Lászlót ismét megválasztották polgármesternek, míg a 7 képviselői helyre 14 jelölt pályázott.

A szavazatok alapján a képviselő-testület tagjai lettek szavazati arányuk sorrendjében: Éder Tihamér, Horváth László (villanyszerelő), Csizmazia Gézáné, Móricz Iván, Kovács Tibor, Horváth Antal, Fehér Olivér.

1994. folyamán felszentelték az új Szent László szárnyasoltárt. A felszentelést dr. Konkoly István megyéspüspök végezte. Az eseményen Neustadtl-ból érkezett küldöttség is részt vett. Az oltárt Kiss Sándor és Lesenyei Márta Zsennyén élő szobrászművész házaspár készítette. Az önkormányzat ehhez támogatást adott. A szentély részt is erre az időre teljesen felújították, megtörtént a kimeszelése is. A templom északi falán feltárásra került egy valamikori kápolna bejárati ajtaja.

  1     2     3     4     5     6     7     8     9     10    11     12     13  


oldal nyomtatása
Nyomtatás
küldje el az oldalt emailben
Küldje el az oldalt emailben
TELEPÜLÉSEK   


HÍREK, FELHÍVÁSOK   
Aktuális
Archívum


AKTUÁLIS   
Programajánló
Újság


KERESŐ   

GASZTRONÓMIA   
Étterem
Cukrászda
Söröző, borozó


SZÁLLÁS   
Magánszállás


GALÉRIA   
Képgaléria és képeslapküldés


VENDÉGKÖNYV   
Írás
Olvasás 
Látogatók száma:  450958 Impresszum Oldaltérkép E-mail