TÉRKÉP FÓRUM APRÓHIRDETÉS CÉGTÁR
KEZDŐLAP   
Rum főoldala
Kistérségi Társulás


BEMUTATKOZÁS   
Köszöntő
Falutörténet
Látnivalók
Elhelyezkedés
Híres szülöttek
Civil szervezetek


E-ÖNKORMÁNYZAT   
Alapadatok
Képviselő-testület
Bizottságok
Meghívó, előterjesztés
Rendeletek
Határozatok
Önk. szerződések
Hivatal felépítése
Ügytípusok
Hatósági nyilvántartások


INTÉZMÉNYEK   
Óvoda
Iskola
Művelődési ház
Könyvtár
Orvosi rendelés


GAZDASÁG   
Helyi adó
Infrastruktúra
Beruházások
Vállalkozások
Pályázatok
Pénzintézetek
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósult meg


Falutörténet


Az 1979-es év több személyi változást hozott. Az egészségügy terén jelentős eredmény volt, hogy ezen év április 29-én átadásra kerülhetett az új orvosi rendelő és lakás, amely a korábbi rendelőhöz képest minőségben sokkal többet hozott a község lakosságának. A tűzoltó-egyesület elnökének ismét Sőre Antalt, titkárának Móricz Antalt, míg pénztárosának Takács Antalt választották meg. A parancsnok újra Orosz József lett. A tsz. vezetőségében is változás történt. Németh Zoltán helyére - aki feladatát betegsége miatt nem tudta ellátni - Koós János került. A téli hónapok kezdetére kigyúltak a községben az első higanygőzlámpák. 1980. január 1-jével kezdte meg működését az előző évben egyesült Rum és Vidéke Takarékszövetkezet, amelynek elnöke Bősze Tiborné lett. Ez évben kezdődött el a volt vasútállomás területén a varrodai fejlesztés, akkor még a Háziipari Szövetkezet részéről. Ez a későbbiekben jelentősen fejlődött, és meghatározó munkahellyé alakult a kilencvenes évek közepére. A varroda fejlesztése a Speidel Hungária Kft. nevéhez fűződik. Az új üzemcsarnok 1994-ben, míg az étkező 1995-ben készült el. Az építkezések során megsemmisült a vasútállomás központi épülete, az új üzem ezen területet is magába foglalja. 1981. április 1-jén a régi köztemetőt lezárták. Ettől kezdve már csak a fűrésztelep szomszédságában megnyitott, ravatalozóval ellátott új temetőben lehetett földes temetéseket végezni. 1982-ben szeptember 1-jével a tanácstestület a napköziotthonos óvoda, általános iskola, iskolanapközi, művelődési ház és könyvtár összevonásával létrehozta az Általános Művelődési Központot, melynek igazgatója Németh Mihály, az általános iskola igazgatója lett.
A gyógyszerész ekkor Velladics Margit volt, akit később dr. Tóth Zoltánné váltott fel a gyógyszertár vezetésében a 80-as évek második felében. 1983-ban kezdték meg a vezetékes vízhálózat kiépítését Rumból Zsennye felé. Október 29-én az Arany János utca 24. számú házon, amely Rumi Rajki István szobrászművész szülőháza volt, Lesenyei Márta, Zsennyén élő szobrászművész által, a művészt ábrázoló bronz relief került ünnepélyes keretek között elhelyezésre.

Az 1982-ben megalakult Általános Művelődési Központ igazgatója 1986-ban Velladics Lászlóné lett, aki a nyugdíjba vonult Németh Mihályt váltotta fel. A rumi tűzoltó egyesület ez év augusztus 20-án ünnepelte fennállásának 100. évfordulóját. 1989. július 1-jén Németh László tanácselnök egy küldöttséggel az ausztriai Neustadtl-ban járt, ahol egy falumegújítási rendezvényen vett részt. Ennek hatására Fazakas Péter megyei főépítész kezdeményezésére és a tanács támogatásával Zsennyén szeptember 22-én - Magyarországon először -ilyen rendezvényt tartottak. Ez a rendezvény volt az alapja a Rum és Neustadtl an der Donau községek között később kialakult kapcsolatnak. Augusztus 20-án avatták fel a második világháborús emlékművet, amely Tóth Emőke (Kiss Kovács Gyuláné) alkotása. November 4-én a Béke parkban az MDF kopjafát állított az 1956-os forradalom hőseinek emlékére. A kopjafát Grubánovits Attila faragta ki.

1990. szeptember 30-án tartották az önkormányzati választásokat. A megválasztott képviselők a szavazatok sorrendjében: Horváth Antal, dr. Tóth Zoltán, Kovács Tibor, Móricz Iván, dr. Orbán József, Éder Tihamér és Szijj Lajos. Polgármesternek Németh László addigi tanácselnököt választotta meg a lakosság. A képviselő-testületből a legtöbb szavazatot szerzett Horváth Antalt választották meg a képviselők alpolgármesterré az október 12-én tartott alakuló ülésen. December 1-jétől Rum, Gutatőttős és Zsennye képviselő-testületei Horváth Sándor addigi vb. titkárt nevezték ki körjegyzővé.A körjegyzőség székhelye Rum lett.

  1     2     3     4     5     6     7     8     9    10     11     12     13  


oldal nyomtatása
Nyomtatás
küldje el az oldalt emailben
Küldje el az oldalt emailben
TELEPÜLÉSEK   


HÍREK, FELHÍVÁSOK   
Aktuális
Archívum


AKTUÁLIS   
Programajánló
Újság


KERESŐ   

GASZTRONÓMIA   
Étterem
Cukrászda
Söröző, borozó


SZÁLLÁS   
Magánszállás


GALÉRIA   
Képgaléria és képeslapküldés


VENDÉGKÖNYV   
Írás
Olvasás 
Látogatók száma:  450958 Impresszum Oldaltérkép E-mail