TÉRKÉP FÓRUM APRÓHIRDETÉS CÉGTÁR
KEZDŐLAP   
Rum főoldala
Kistérségi Társulás


BEMUTATKOZÁS   
Köszöntő
Falutörténet
Látnivalók
Elhelyezkedés
Híres szülöttek
Civil szervezetek


E-ÖNKORMÁNYZAT   
Alapadatok
Képviselő-testület
Bizottságok
Meghívó, előterjesztés
Rendeletek
Határozatok
Önk. szerződések
Hivatal felépítése
Ügytípusok
Hatósági nyilvántartások


INTÉZMÉNYEK   
Óvoda
Iskola
Művelődési ház
Könyvtár
Orvosi rendelés


GAZDASÁG   
Helyi adó
Infrastruktúra
Beruházások
Vállalkozások
Pályázatok
Pénzintézetek
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósult meg


Látnivalók


  1    2  


Szent László templom
9766 Rum, Arany János utca 8.

A falu ékessége, és legfőbb nevezetessége a templom, amely 700 éves múltra tekint vissza. Három építészeti stílus jegyeit viseli magán. Román stílusú a torony és a nyugati homlokzat. Ugyanezt a stílust képviselik a templom déli falán található lőrésszerű ablaknyílások is.
Gótikus a nyugati főbejárati ajtó, melyen át először egy keresztboltozatos kapualjba jutunk. Innét vezet egy XVI. században épült csúcsíves, kőkeretes ajtó a templom hajójába.
A hajó három barokk boltszakaszos részből áll. Ehhez csatlakozik a félköríves záródású barokk szentély. Szintén barokk jellegűek a déli oldalon található félköríves ablakok.
A sekrestye és az oratórium, valamint a torony oldalán található toldalékok már sokkal későbbi eredetűek. A templom északi oldalán található ajtónyílás egy - jelenleg csak alapjaiban látható - épülethez biztosította a közlekedést. (valószínűleg sekrestye volt) Jellegzetes külső falfestmények az un. gyémántqváderek, melyek a templom felújítása során restaurálásra, illetve több helyen kiegészítésre kerültek. A legelső templomról nem sokat tudunk. A XIII. században épült. Ugyanaz az építőbrigád építette, amelyik a jákit és a csempeszkopácsit. A későbbiekben a templom többször átépítésre, bővítésre került. Eredeti méretei jóval kisebbek voltak illetve lehettek a mostaninak. Ezt egyébként igazolta a felújítás előtt végzett kutatómunka is.
A rumi műemlék plébániatemplomról - vagy annak elődjéről - egy 1307-ben keletkezett oklevél tesz említést. Kegyura az a Móric tárnokmester, aki 1263-ban a falu kegyúri jogait megkapta. Későbbi fenntartója, kegyura a Rumy család volt egészen a XIX.sz. végéig, utolsó fenntartója pedig gróf Széchenyi Imre. Mikortól a gróf kegyúri feladata megszűnt, a hívek gondozzák a templomot.

1418-ban keletkezett egy kérvény, amelyben azt kérik a Szentszéktől, hogy a templom felvehesse Szent László nevét.
Az 1674-ben keletkezett Tormássy-féle vizitációból tudjuk, hogy abban az időben a templom a senyei plébániához tartozott.
1697-ben a Kazó féle vizitáció a régi Szent László templomot romosodó állapotban találta. A leírás szerint a torony kőből épült, a tető zsindelye romosodott és beázott. A boltozat is beomlással fenyeget. A berendezést Rumy Farkas Németújvárra viteti, de később új berendezést vásárol a templomnak.
A renoválásra 1736-ban került sor. Új cseréptetővel fedték be, padlózatát téglával rakták ki. Ebben az időben téglakórusa és két bejárata volt. A templomot délről és nyugatról temető vette körül. (1790-ig történt ide a temetkezés, majd a mai falu közepére - Béke utca - helyzeték a temetőt, ahol 1981-ben szűnt meg a temetkezés.)
Az 1758. évi Batthyány vizitáció szerint Rum leányegyházai Töttös, Kopács, Kis Senye, Nagy Senye és Csempesz. Ebben az évben a templom alatt kriptát alakítottak ki a Rumy család elhunyt tagjai temetkezési helyéül, de ide temetkeztek a falu plébánosai is.
1836-ban Rumy Ignác és Ferenc rábadoroszlói patrónusok parancsot adtak, hogy a rumi templomot renoválják. Az építési munkák 1838-ban fejeződtek be.
1845-ben Rumy Ferenc újabb tárggyal gyarapította a templom felszerelését. Egy áldoztató kelyhet és egy misekelyhet adományozott a templomnak.
1857-ben bővítették barokk stílusban a templomot, melyet tükröz a külső falazat kétféle falazású építőanyaga. A középkori rész a toronnyal együtt 2 méter magasságig tégla, fölötte kőfal. A gótikus vakolat fehér színű, kapuja, ablaka szintén gótikus, a déli falon kobaldkék és halvány okkersárga festésű gyémántqváder minta található. Ekkor építik hozzá a mai templom szentély részét, megszűnik az addigi sekrestye az északi oldalon, helyette újat építenek. A jelenlegi renoválás alapján pontosan megállapítható, hogy melyek az eredeti és melyek a barokk stílusban hozzáépített részek.
1928-ban gróf Széchenyi Móric kívül-belül renováltatja a templomot. A templom legutóbbi nagy felújítása 1991-ben kezdődött el a Műemléki Hivatal irányitása és felügyelete mellett. A templom falain és belső terében műemléki feltárások kezdődtek. Ekkor találtak meg az északi falon egy csúcsíves ajtót, amely a templom mellé épült kis helyiséget /valószínüleg sekrestyét/ kötött össze a templomhajóval. Ennek a helyiségnek széles téglafalai voltak /alapjai láthatók is/, a padozatát pedig tégla burkolta.
Az önkormányzat több millió forintos támogatást nyújtott a felújításhoz, azt a Műemléki Felügyelőség is támogatta anyagilag. Ezzel együtt került sor a szentély részben az oltár cseréjére, és a régi oltár helyett új szárnyas oltár készült az önkormányzat anyagi támogatásával, Kiss Sándor és Lesenyei Márta szobrászművészek által.


A templom szobrai
  1. Lourdes-i oltár: 1904. december 9-én ifj. Cziráky Jánosné sz. Almássy Erzsébet ajándékozta. A szeplőtelen fogantatás dogmájának 50. évfordulója alkalmából épült meg.
  2. Mária Szíve-szobor: 1905-ben Bierbauer József és neje ajándékozta a templomnak.
  3. Szent Antal-szobor: 1901. május 27-én szentelték, tiroli mesterember munkája.
  4. Jézus Szíve-szobor: 1905-ben Kónya Lászlóné szül. Kapolcs Erzsébet ajándékozta.
  5. Szent Domonkos-szobor: 1906. szeptember 10-én került a templomba, Rumi Rajki István alkotása.
  6. Fehér Madonna: Rumi Rajki István műve?
  7. Szárnyas oltár: 1994-ben készült, Kiss Sándor és Lesenyei Márta szobrászművészek alkotása.

Látogathatóság:
  1. Horváth István plébános, telefonszám: +36 94/379-068

Kérjük, további képekért keresse fel galériánkat!  1    2  


oldal nyomtatása
Nyomtatás
küldje el az oldalt emailben
Küldje el az oldalt emailben
TELEPÜLÉSEK   


HÍREK, FELHÍVÁSOK   
Aktuális
Archívum


AKTUÁLIS   
Programajánló
Újság


KERESŐ   

GASZTRONÓMIA   
Étterem
Cukrászda
Söröző, borozó


SZÁLLÁS   
Magánszállás


GALÉRIA   
Képgaléria és képeslapküldés


VENDÉGKÖNYV   
Írás
Olvasás 
Látogatók száma:  450958 Impresszum Oldaltérkép E-mail